Koirakoulu Agipower ja Easypower's bordercolliet

H-pentueen isäkoira Royn esittely

Speaking Borders Boss eli ”Roy”

koira koiranetissä

s. 25.11.2019 Alankomaat

terveystulokset:

silmät: ei todettu perinnöllisiä silmäsairauksia 25.3.2021

olat: Terve/terve

selkä: VA0, LTV0

Kyynärät: 0/0

lonkat B/A

kivekset: normaalit

polvet: 0/0

298184070_546599003919958_3180779464638441315_n 288915599_1350621612094042_4697339121730500501_n

 

Royn esittely (Speaking Borders Boss)

Roy on jo toinen koirani Speaking Bordersin kennelistä. Ihastuin sen isään ja myöhemmin siihen jo valokuvan perusteella ja kasvattaja oli ihmeissään, että haluanko todellakin lyhytkarvaisen koiran, kun kaikki muut koirani ovat pitkäkarvaisia. Roy on kevyt rakenteeltaan, urokseksi pienehkö ja enemmän pitkäselkäinen kuin neliö kropaltaan. Se kääntyy halutessaan helposti ja osaa käyttää kroppaansa hyvin. Sen turkki on helppohoitoinen, mieleen tulee sakemannin karva. Se ei ole ohut niin kuin monella lyhytkarvaisella, eikä sillä ole perinteistä alusvillaa eikä siitä lähde juurikaan karvaa.

 

Arjessa Roy on helppo koira. Se tulee kaikkien kanssa juttuun, eikä provosoi muita uroksia tappelemaan. Provosoituna saattaa murahtaa, mutta kevyestä ohjeesta jättää muut omaan arvoonsa. Vapaana ollessaan lenkillä se jättää myös muut rauhaan, jos toiset eivät toivo seuraa tai pyydän sitä jättämään toisen rauhaan. Mutta se on aina myös valmis leikkimään uusien tuttavuuksien kanssa. Myös pentujen, sillä Roy rakastaa pentuja ja se on niiden kanssa rento myös kisoissa ollessaan. Uiminen on myös sen lempipuuhaa ja vesisaavin vettä on kiva roiskuttaa hellepäivinä tassuilla.

 

Treeneissä Roy on ollut kaikkein oppivaisin koirani, vaikka täytyy sanoa, että olen rakentanut sen täysin eri tavalla kuin muut koirani. Sillä on suullisia käskyjä, vaikka ohjatessa kropalla ohjaus meneekin muun edelle. Se irtoaa hyvin ja jo pennusta se hoksasi asioita nopeasti, jopa kepit tulivat miltei ilmaiseksi. Roy on agilityssa rohkea ja nopea, olematta liian kiihkeä. Se ei hauku töitä tehdessään, mutta odottaessa vuoroaan se saattaa louskuttaa, jos en huomioi sitä tarpeeksi. Se ei myöskään käytä liikaa silmää, jos niin voi sanoa. Agilityssa Roy nousi juuri kolmosluokkaan.

 

Roy on ihmisen koira. Vaikka laumassa on neljä, välillä viisi muuta koiraa, Roylle ihminen on aina ollut tärkeämpi kuin muut koirat, vaikka se tykkääkin niiden kanssa leikkiä. Se nukkuu sängyssäni ja lopettaa leikin kesken, jos kutsun sitä. Se on herkkä tunnistamaan mielentilat ahdistumatta niistä ja se rakastaa kaikkia ihmisiä ja lapsia. Se ei leiki lasten kanssa liian rajusti ja pyrkii sohvalla kaikkien syliin, mutta onneksi rauhallisesti. Silti työnteko on sille tärkeintä, leikin muodossa. Roy hakee useammin minua leikkimään kuin muita koiria ja poikani kanssa se rakastaa leikkiä.

 

Huono asia Royssa on se, ettei se pidä automatkoista. Matkailuautossa se tykkää matkustaa omassa häkissään, mutta henkilöautossa se inhoaa olla. Menee kyllä nätisti autoon pyydettäessä, mutta ei ryntää sinne niin kuin muut koiramme. En ole koskaan nähnyt sen pahoinvoivan autossa, mutta luultavasti autoinho johtuu tavastani ajaa . Matkustaessa muutoin Roy on helppo, se ei pelkää ääniä eikä ukkosta. Kaltevat , liukkaat ja epätasaiset pinnat ovat myös helppoja sille.

 

Roy on käynyt myös paimentamassa ja se osaakin sitä jo jonkin verran. Lampaille se on kiltti olematta nöyrä. Se menee pieniin väleihin ja kääntyy helposti kumpaankin suuntaan. Pysähdyksissä on vielä tekemistä, sillä se haluaisi työskennellä lähellä lampaita. Lampaille meillä on kuitenkin liian vähän aikaa tullaksemme paimennuksessa hyviksi, mutta mielestäni paimenkoiran tulisi saada toteuttaa alkuperäistä työtehtävää edes välillä.

videolinkkejä:

https://youtu.be/ung6yyiL9ck

https://youtu.be/e5q2J-UVeMw

https://youtu.be/qm3HL_pGxrE

https://youtu.be/WYmbBIvnNrY