Koirakoulu Agipower ja Easypower's bordercolliet

Easypower´s Harry Potter “Rio”

 

Rekisterinumero: FI54721/22

Syntymäaika: 14.10.2022

Omistaja: Sanni Suopajärvi, Rovaniemi

Koko: 13,5kg & 48-49cm

Terveystulokset

Lonkat: A/A

Kyynärät: 0/0

Olkapäät (olkanivelen osteokondroosi): ei todettu/ei todettu

Selkä: VA1 (aste 1, lievä), lukumäärä: 1, LTV0 (normaali)

kivekset: normaalit

MyDogDna: otettu 7.2.24, odotetaan tuloksia.

Smartdog -pentutesti: 31.3.23

Rio syksy 2023, kuva: Alisa Melaranta

Rio syksy 2023, kuva: Alisa Melaranta

Rio syksy 2023 (1v.), kuva: Alisa Melaranta

Rio syksy 2023 (1v.), kuva: Alisa Melaranta

 

Näyttelyt:

Lahti pn 1.5.2023 PPEK2

Tuomari Antti Nieminen: 6,5kk. Kevyt ja ilmava, lähes neliömäinen. Tasapainoisesti melko niukasti kulmautunut, ikäisekseen riittävän tilava runko. Hyvä selkälinja. Liikkuu kapeasti, melko lyhyellä askeleella. Oikea hieman Pää, terävät pystyt korvat, poikkeaa rotutyypistä, hyvä karvanlaatu, varsin lyhyt turkki.

Oulu NORD 9.7.2023 PEK2

Tuomari Susanna Uusitupa-Kärppä: 8,5 kk. Erittäin hyvä rotutyyppi. Vielä kovin ilmava. Oikeat rungon mittasuhteet. Hyvät pään linjat. Pystyt keskikokoiset korvat. Purenta ok. Hyvä pigmentti. Pysty olkavarsi. Hyvä selkä. Riittävät kulmaukset takana. Korkeahko kinner. Liikkuu halutessaan riittävällä askeleella. Iloinen ja reipas käytös.

Oulu RN 27.8.2023 JUN-H

Tuomari: Jari Laakso: 10kk, kevyt. Riittävän pitkä, tänään niukassa turkissa. Oikean mallinen pää. Innokas oppimaan ja tekemään. Onnea harrastuksille

Voittaja Winner 17.12. JUN-HYL

Kati Taipale: 14kk. Mittasuhteiltaan turhan neliömäinen. Kevytluustoinen. Rotutyypiltään vieras kokonaisuus. Kapea ja pitkälinjainen pää, jossa niukka otsapenger. Kookkaat korvat. Hyvä pigmentti. Puutteellinen eturinta. Kapea kallo. Kuiva, kevyt ja kapea runko, jonka tulisi ulottua reilusti syvemmälle. Turhan lyhyt rintakehä ja rintalasta. Suorat kulmaukset edessä, voimakkaammat takana. voimakkaasti laskeva lyhyt lantio. Korkea kinner. Liikkuu kapeasti takaa, edestä korkein askelin ja avoimin kyynärin. Sivuliikkeessä taka-askel jää rungon alle. Hyvä häntä. Lyhyt karhea karva. Esitetään turhan hoikassa kunnossa.

Sannin 23.2.2024 kirjoittama esittely Riosta:

Rio on valloittava, leikkisä ja avoin. Hän tulee hyvin toimeen ihmisten ja muiden koirien kanssa. Rio ymmärtää toisten koirien eleitä hienosti ja on sosiaalisesti taitava muiden koirien kanssa. Kotona viihtyy hyvin ihmisten lähellä ja onkin mieluiten sohvalla jonkun perheenjäsenen vieressä.

Rion lisäksi laumaan kuuluu kaksi vanhempaa bordercollieurosta, joiden kanssa tulee hyvin toimeen.

Rio on tietyllä tapaa herkkä. Hän esim. paineistuu helposti, jos joku kotona vähänkin korottaa ääntä. Riolla ei ole kuitenkaan muita arkuuksia ja hän on ääni- ja alustavarma.

Rio on tottunut matkustamiseen ja matkustaa hienosti niin autossa, asuntoautossa, bussissa kuin junassakin. Rio on helppo ottaa mukaan lähes minne vaan. Häntä on totutettu pienestä asti erilaisiin julkisiin paikkoihin ja nykyäänkin on rennosti mukana kaupungilla asioidessa.

Pentuna Rio oli huono rauhoittumaan, mutta nykyään hän osaa hienosti rauhoittua kotona. Kestää myös toimettomuutta ja tylsyyttä.

Rioa voi lenkkeilyttää huoletta vapaana, sillä hänellä on vahva ja nopea luoksetulo, eikä lähde liian kauas irtiollessaan. Myöskään vastaantulijoiden luo ei lähde, jos saattuu heidät huomaamaan ennen minua.

Rio rakastaa ääntään ja käyttääkin sitä niin lenkeillä painostaessaan perheen vanhempaa koiraa kuin harrastuskentillä kiihtyessään. Lenkillä olisi myös kiva roikkua hihnassa ja repiä sitä.

Rio on kerran käynyt lampailla, jossa myös esitteli omaa ääntä, mutta osoitti myös kiinnostusta lampaita kohtaan. Rio ei onneksi ole koskaan paimentanut/jahdannut mitään kiellettyä (esim. pyöräilijöitä, autoja, lehtiä tms.)

Rio harrastaa agilityä ja tokoa. Agilityssä hän on hyvin kiihkeä, joka näkyy haukkumisena, hyppimisenä ja riehumisena ohjaajaa kohtaan. Tokossa (ja muissa rauhallisemmissa lajeissa) Rio on toistaiseksi säilyttänyt kivan vireen ilman äänitehosteita. Rion kanssa on kokeiltu myös vepeä, sillä hän tykkää kovasti uida. Häntä on käytetty myös muutaman kerran näyttelyssä, vaikka ei varsinainen näyttelytähti ulkomuodoltaan olekaan. Tarkoitus olisi alkaa kilpailemaan ainakin agilityssä, tokossa ja rally-tokossa. Tarkoitus olisi myös lumien sulettua kokeilla pk-lajeja ja mahdollisesti käydä syyskuussa kokeilemassa canicross -kilpailuja.

Harrastusten kannalta hyviä ominaisuuksia ovat hyvä ongelmanratkaisukyky ja nopea oppimiskyky. Rio on hyvin motivoitunut ja innokas treenaaja. Hän palkkautuu hyvin sekä ruualla että lelulla. Myös kehut kelpaavat, mutta kehut kiihdyttävät häntä melkoisesti, joten yleensä treeneissä tulee suosittua muuta palkkaa. Rio on myös itsenäinen ja sinnikäs eikä luovuta helpolla.

 

Rion smartdog -testi 31.3.2023 (Rio 5,5kk)

Rio oli ylitsepursuavan ystävällinen ja avoin vierasta testaajaa kohtaan, ja se tutustui innokkaasti ja uteliaasti nuuhkutellen testitilaan. Rio oli motivoitunut ruoasta ja tehtävistä, mutta keskittyminen vaihteli testin aikana. Rio leikki erittäin innokkaasti ja se piti erityisesti vetoleikistä. Leikki toimiikin oivallisena palkkiona Riolla, makupalojen ohella. Rio ei osoittanut alusta-arkuutta liukkaita, eikä ritiläalustaa kohtaan testissä. Rion vahvuudet testissä olivat supersosiaalisuus ihmistä kohtaan, uteliaisuus tilantutkimisessa, motivaatio, eleiden lukukyky, tilaan liittyvä ongelmanratkaisukyky, itsenäinen ja sinnikäs ongelmanratkaisu, leikkisyys ja alustavarmuus. Itsehillintää tukevia harjoitteita ja arkielämän itsehillintää tukevia rutiineja kannattaa pitää mukana osana kouluttamista. Riosta kasvaa varmasti oivallinen ja vauhdikas harrastuskaveri!

YKSITTÄISET OSA-ALUEET

SUHTAUTUMINEN VIERAASEEN IHMISEEN – ARKUUS-ROHKEUS

KOIRASI KÄYTTÄYTYMINEN OSIOSSA:

Rio suhtautui testin alussa vieraaseen ihmiseen ylitsepursuavan ystävällisesti ja avoimesti. Rio oli hyvin avoin ja sosiaalinen vieraita ihmisiä kohtaan koko testin ajan ja myös pusutteli vierasta testaajaa testin aikana.

AKTIIVISUUS, TILAAN TUTUSTUMINEN

KOIRASI KÄYTTÄYTYMINEN OSIOSSA: Rio oli aktiivinen testin alussa, ja irti päästessään tutustui koko huoneeseen pääasiassa kävellen ja tarkasti tilaa nuuskutellen. Rion keskimääräinen aktiivisuus testissä oli 38, mikä vastaa pennun keskimääräistä aktiivisuutta testissä.

ITSEHILLINTÄ

KOIRASI KÄYTTÄYTYMINEN OSIOSSA: Palkkio näköärsykkeenä häiritsi Rioa jonkin verran – sylinteri testissä Rio tökkäsi muutaman kerran läpinäkyvään lasiin ennen kuin koetti juuri oppimaansa taitoa ottaa ruoka sivusta. Aikaisemmissa tutkimuksissa koirilla sylinteritestin onnistumisprosentti on ollut keskimäärin 79% ja susilla 77% – Riolla tämä oli 60%.

ELEET

KOIRASI KÄYTTÄYTYMINEN OSIOSSA: Rio luki ihmisen kommunikointia erittäin hyvin saaden 83% oikein ELEET osiosta. Rio ymmärsi kaikki kolme testattua elettä. Käsieleet (suoraan ja ristiin) olivat Riolle erittäin helppoja, katse-ele hieman haastavampi. Hyvin harva koira yltää täysin virheettömään suoritukseen tässä osuudessa. Testi vaatii myös hyvää keskittymiskykyä. Riolla keskittyminen alkoi herpaantua ensimmäisen eleen jälkeen ja katse alkoi harhailla muuhun suuntaan, mutta se pystyi kuitenkin palaamaan katsomaan elettä, nimellä huomiota pyydettäessä.

ONGELMANRATKAISU – V-AITA

KOIRASI KÄYTTÄYTYMINEN OSIOSSA: Rio ratkaisi tehtävän huippunopeassa ajassa 5 sekunnissa. Rioa ei häirinnyt näkyvillä oleva ruoka, vaan se ymmärsi nopeasti edetä poispäin palkkiosta ensin sen saadakseen. Rio ratkaisi tehtävän itsenäisesti eikä pyytänyt apua ihmiseltä.

ONGELMANRATKAISU – MAHDOTON TEHTÄVÄ

KOIRASI KÄYTTÄYTYMINEN OSIOSSA:

Rio pyrki ratkaisemaan mahdottoman tehtävän pelkästään itsenäisesti sekä erittäin sinnikkäästi ja kiihkeästi (100%, kaapi, puri laatikkoa). Koiralla oli käytössä tässä vain yksi strategia ratkaista ongelma. Kouluttaminen ja ihmisen kautta tai yhdessä ihmisen kanssa päämäärään pääseminen vahvistaa myös ihmiseen tukeutuvaa ongelmanratkaisutapaa.

LEIKKIHALUKKUUS

KOIRASI KÄYTTÄYTYMINEN OSIOSSA: Rio innostui heti leikistä ja se leikki hyvin aktiivisesti. Rio piti erityisesti vetoleikistä ja se toi myös heitettyä lelua takaisin leikin jatkamiseksi yhdessä. Leikkiä voi hyvin käyttää Riolla palkkiona koulutuksessa ja myös makupalat toimivat hyvin palkkiona.

SOSIAALINEN OPPIMINEN

KOIRASI KÄYTTÄYTYMINEN OSIOSSA: Rio painoi muutaman kerran oikeaa nappia, mutta se osui nappiin vahingossa kokeiltuaan ensin paljon muuta. Se, että koira yrittää ylipäätään selvittää tehtävää, kertoo paljon myös koiran luonteesta: koiralla on halua selvittää, miten namit saadaan sekä rohkeutta manipuloida laitetta. Rio kiihtyi tässä osiossa voimakkaasti ja pyrki kaikin keinoin saamaan makupaloja laitteesta, purren ja tuuppien laitetta innokkaasti. Rio ei kuitenkaan pystynyt yhdistämään kiihtymyksen takia painamistaan makupalojen saamiseen laitteesta ja se ei kyennyt luomaan mielikuvaa ja oppimaan laitteen toimintaperiaatetta kiihtyneen mielentilan takia. Tätä kannattaa pitää silmällä ja huomioida myös koulutuksessa – uuden oppiminen, mieleen painaminen, ja alussa myös opitun toistaminen onnistuu paremmin rauhallisessa mielentilassa. Tunnetilan hallintaa voi pienillä helpoilla ja aluksi ei- kiihdyttävillä tehtävillä opetella erikseen yhdistettynä rauhalliseen, esim. alustalla, odottamiseen. Odottaminen tai alustalla oleilu opetellaan aluksi rauhallisessa tilanteessa, lisäten myös kestoa, ja sen jälkeen käytöstä siirretään pikkuhiljaa vaikeampiin tilanteisiin ja ympäristöihin.

LIUKKAAT ALUSTAT

KOIRASI KÄYTTÄYTYMINEN OSIOSSA: Rio meni alustoille hihnassa talutettuna, ilman houkuttelua, ja käveli ilman pelkoa alustan päältä.