Koirakoulu Agipower ja Easypower's bordercolliet

Easypower’s Cruella de Vil eli ”Ihku”

Easypower’s Cruella de Vil eli ”Ihku”

 

rekisterinumero: FI51143/18

syntymäaika: 7.10.2018

kasvattaja/omistaja: Taija Salokannel, Salo

koko: korkeus n. 47 cm ja paino n. 13 kg

Terveysfaktat:

Lonkat: A/A

Kyynärät 0/0

Olkapäät: terveet (lausuttu incocissa – odottaa siirtoa koiranettiin)

Selkä: VA0, LTV1 (jakautunut ristiluun keskiharjanne (s1-s2) tai muu lievästi normaalista poikkeava rakenne)

Silmät:  ei todettu perinnöllisiä silmäsairauksia – silmätarkki 20.11.2018 (ei voimassa)

MyDogDna: 8.1.2021 otettu: kaikki muut testatut geenitekijät ei kantajuuksia – paitsi EAOD -kantaja

smartDogtesti 8.5.2021 (testituloksia esittelyn lopussa)

aktiiviharrastukset: Agility, kisaa pikkumaxi3 -luokassa

Tittelit: FI AVA ja FI AVA-H tittelit ovat vielä näyttelytulosta vaille viralliset (vikat sertinollat 3-luokasta tuli sekä hyppy- että agilityradalla 14.11.21). Olemme menossa ekaan näyttelyyn su 16.1.22 jospa sieltä tulee vähintään arviointi Hyvä, joka oikeuttaa hakemaan tittelit virallisesti

Saavutukset: Aloitti agilityssa kisaamisen toukokuussa 2021. Nousi 3:lla nollavoitolla ekana kisapäivänään 2-luokkaan. 2-luokassa kilpaili muutaman kilpailun ennen kuin nousi ylimpään 3-luokkaan. Kerättiin vielä ennen heinäkuun loppua 3-luokasta niin monta nollatulosta että kerettiin kisaamaan jo Agilityn SM-kisoihin Turkuun elokuussa 2021 sekä yksilökisoissa että Tsaun pikkumaxi-joukkueessa joukkuekisassa. Ihku lunastikin heti ensimmäisissä arvokisoissaan finaalipaikan SM-yksilökisoissa karsintaradan nollatuloksella sijalla 10. Finaalissa harmittavasti yksi hyppyeste väärinpäin ja täten ei tulosta ekoista sm-kisoista. Ensi vuonna sitten uudelleen kokeneempana!

256387338_2480094698790600_8321397994040624286_nIMG_20210530_180354_resized_20210530_070056940IMG_20210701_153750IMG_20210701_162351IMG_20210720_112900IMG_20210806_114345IMG_20211130_165651

 

Taijan kirjoittama luonne-esittely koirastaan Ihkusta:

Ihku on koira joka tykkää kaikesta ja kaikista. Hän on hyvin avoin ja innokas sekä uusille ihmisille, koirille, asioille että kaikenlaiselle puuhailulle. Hän on hyvin utelias ja innokas koira ja perusluonteeltaan aika vilkas. Hän ei tahdo kenellekään pahaa ja ei oikein ymmärrä sellaista vaihtoehtoa että joku voisi tahtoa hänelle pahaa. Tämä asia on välillä vähän haastavaakin koska menee pentumaisen innokkaasti tervehtimään vieraitakin koiria ja ihmisiä jos tilaisuus tulee. Ihku uskoo toki jos kieltää menemästä, mutta joskus esim. ahtaissa kisahalleissa kerkiää ryntäilemään remminmitan päähän jos pitäjänsä huomio herpaantuu. Moni luuleekin Ihkua vielä nuoremmaksi kuin se on tämän pentumaisen käytöksensä vuoksi.

Ihku on hyvin nöyrä ja miellyttämisenhaluinen koira. Hän ei ole yhtään dominoiva meitä ihmisiä eikä muita koiria kohtaan. On täysin onnellinen meidän laumassa laumamme alimpana jäsenenä eikä ole sitä koskaan oikeastaan edes kyseenalaistanut. Ihkusta saakin helposti kotioloissa yms. sellainen hyväntuulinen hölmö – vaikutelman, vaikka tosiasiassa on kuitenkin aika fiksu koira. Käytiin toukokuussa SmartDog-testissä, joka myös todisti tämän. Smartdog testissä oli mielenkiintoista seurata kuinka fiksusti Ihku selvitti annetut pulmat ja tehtävät. Ihku on myös aina tosi innostunut kokeilemaan ja tutustumaan uusiin asioihin, paikkoihin ja tekemiseen. Ihku ei ole arka eikä se pelkää kovia ääniä, ilotulitteita, paukkuja tms. eikä myöskään mitään alusta-arkuuksia ole ollut. Mutta Ihku on kuitenkin aika herkkä ihmisten mielialoille. Se ahdistuu jos ihmiset ovat vihaisia ja korottavat ääntään esim. lapsia komentaessa – tällöin Ihku häviää paikalta omiin oloihinsa. Mutta palautuu kyllä nopeasti kun sen mielestävä painostava ilmapiiri on ohi. Työmoodissa ollessaan kestää kyllä kovempaakin käskytystä tarvittaessa.

Ihku on harrastuksissa sellainen täyden kympin tyttö. Haluaa tehdä oikein ja miellyttää kouluttajaansa. On innokas oppimaan kaikenlaista uutta. Aluksi ei tee uusia asioita ihan täysillä ja kovasti sähläten vaan keskittyy hyvin ja kun taito kehittyy nostaa vasta vauhtia. Tämä on helpottanut paljon agilityn opettelua. Koiralla on myös sellaista tervettä itsesuojeluvaistoa… tämä ilmenee esim. agilitykentällä siten että väistää esteen mikäli ohjaus sinne tulee liian myöhään ja esteen suorittaminen ei olisi enää turvallista niin viime tipassa huomattuna. Tämä tyyli tehdä on huomattavasti turvallisempaa kuin kiihkon vallassa ”meneminen läpi vaikka harmaan kiven -tyyli”.  Mutta jos koiralle on ajoissa selvillä seuraava menosuunta yms. niin tekee kyllä nopeasti ja juoksupotentiaalia kyllä löytyy. Nostaakin kokoajan lisää vauhtiaan agilityssa kokemuksen karttuessa. Mutta jos ohjaus on epävarmaa tms. niin tämä näkyy kyllä myös koiran vauhdissa. Ihkun luontainen etäisyys ohjaajasta on hieman kauempana… lähelle tulevat ohjaukset yms. pitää sille erikseen opettaa. Ihku irtoaakin tarvittaessa hyvin ja välillä saa ollakin tarkkana että ei irtoa väärässä paikassa liiaksi. Voisi sanoa että ulkonäkönsä lisäksi Ihkussa on tässä mielessäkin tietynlaista kelpiemäisyyttä. Toko-harjoitteita ei olla kovin aktiivisesti tehty viimeaikoina. Lähinnä olemme keskittyneet agilityssa tarvittavien taitojen vahvistamiseen. Mutta tuon luonnollisen tilatarpeensa vuoksi Ihku ei varmaankaan olisi se helpoimmin tokoon koulutettava koira. Mutta koska sillä on sellaista tietynlaista itsenäisyyttä luonteessaan olisi se varmasti mainio kaveri myös esim. hakuun, jäljestykseen yms. nenänkäyttöä vaativiin lajeihin. Kerran olemme osallistuneet raunioradalla järjestettyyn pelastuskoiratoimintaan tutustumiseen ja muutaman maalimiehen etsintään ja vaikutti saavan juonesta kiinni aika hyvin ja oli innoissaan uudesta leikistä. Ihku palkkautuu hyvin sekä namilla että lelulla. Sillä onkin loistava saalisvietti, mutta ei onneksi juurikaan riistaviettiä.

Kotona Ihku tykkää olla mukana kaikessa tekemisessä jos mahdollisuus on. Seurailee mielellään mitä ympärillä tapahtuu, mutta ei kuitenkaan viihdy pitkään ihmisen kyljessä tai kainalossa rapsutettavana. Ihku on kotioloissa helppo ja suht rauhallinen, mutta on kuitenkin aina valmis toimintaan myös täydestä unesta herätessään. Ihku on helposti kotonaan missä vain… rentoutuu hyvin myös esim. hotelliyöpymisissä, matkustettaessa tms. Omien koirieni (Ihkun, Ilon ja Iisin) kanssa on helppo mennä minne vain koska eivät stressaa uusia paikkoja ja tilanteita juurikaan… lähinnä ovat innostuneen uteliaita kaikesta uudesta.

Huonot puolet Ihkussa onkin lähinnä tuo ihmisten mielialoille tietynlainen herkkyys. Se ottaa helposti itseensä myös tilanteissa jotka eivät kosketa sitä mitenkään (jos esim. tulee joskus korotettua ääntä kotona ihmislapsia komentaessa tms.). Väkisin tätä koiraa on vaikea saada toimimaan järkevästi. Mutta ystävällisellä ja johdonmukaisella koulutustyylillä on kyllä mitä mainioin oppilas ja toiminnan toteuttaja. Aluksi uusia asioita opetellessaan ei kestä yltiöpäisesti toistoja vaan paremman tuloksen saa miettimällä harjoitteet lyhyiksi ja selkeiksi ja palkkaamalla täten oikeista suorituksista. Saattaa hieman turhautua monista epäonnistumisista perätysten. Tämäkin on kyllä selkeästi iän myötä parantunut ja kestää jo paremmin myös toistoa ja pidempiaikaista treeniä kerralla kuin nuorempana. Tahallaan tämä koira ei kyllä tee väärin vaan haluaa miellyttää ja tehdä oikein. Kuten aiemmin jo sanoinkin niin hän on sellainen ”etupulpetin kiltti tyttö”. Ehkä hieman lisää röyhkeyttä voisi olla hänelle hyväksikin.

Mutta loppukaneettina olen kyllä nauttinut hänen kanssaan harrastamisesta. On ihanaa kun voi luottaa koiraan ja sen malttiin. Kunhan vain itse pysyisi vielä paremmin kartalla tilanteessa kuin tilanteessa ja osaisi olla vielä paremmin koiransa arvoinen ohjaaja . Mutta kokoajan opimme toisistamme lisää myös rakkaan harrastuksemme agilityn parissa ja uskonkin että Ihkusta tulee vielä todella pätevä agilitykoira kunhan vielä saadaan lisää kokemusta ja varmuutta tekemiseemme. Ihku on todella ketterä ja hyvän hyppytaidon omaava koira. Pienestä koostaan huolimatta ei hyppääminen tuota mitään vaikeuksia. Ihku ei juurikaan hauku, mutta sellaista vinkumista kyllä harrastaa innostuessaan tai jotain kovasti odottaessaan yms. Ihku on kesäisin myös innokas uimari. Kun saa luvan mennä uimaan ei tarvitse uidakseen lelujen heittelyä tms. vaan ui onnellisena ympyrää itsekseenkin.

Tässä vielä Ihkun SmartDog -testiraportti:

 

SMARTDOG TESTIRAPORTTI

TESTI PVM: 8.5.2021 PAIKKA: Salo

KOIRA: Easypower’s Cruella De Vil, Ihku

ROTU: bordercollie

TESTAAJA: Katriina Tiira

 

KOKONAISARVIO TESTIN PERUSTEELLA

 

Ihku on erittäin avoin ja ystävällinen koira, joka tutustuu rauhallisesti uuteen tilaan. Se keskittyy loistavasti tehtäviin, ja on pääosin motivoitunut tehtävistä.

 

Sylinteritestissä Ihku osoittaa hyvää itsehillintää. Ihku lukee hyvin ihmisen elekieltä. Parhaiten koira ymmärsi katse-vihjettä, sekä käsielettä, jossa keho kääntyy mukana ja vaikeimpia olivat jalan vihje sekä alku. Ihku ratkaisi tilaan liittyvän ongelman pienen miettimisen jälkeen – kuten myös loogisen päättelyn tehtävän, joka on testin vaikein. Itseasiassa looginen päättely vaikutti sille helpommalta kuin V-aita – yleensä koirilla tilanne on juuri toisinpäin. Ihku on mahdottomassa tehtävässä ehdottomasti enemmän ihmiseen tukeutuva ongelmanratkaisija. Tämä näkyy myös V-aidassa, jossa koira odottaa kauan ihmisten apua ratkaisuun, sekä myös sosiaalisen oppimisen tehtävässä, jossa se pääosin pyytää apua. Ihku muistaa kolme toistoa (neljästä) muistitehtävästä oikein, mikä on hyvä suoritus.

 

Ihku on hyvin herkkä koira, ja sillä on voimakas yhteistyöhalukkuus – se mielellään jättäisi ongelmat ihmisten ratkaistavaksi, vaikka se itse kykenee ratkomaan vaikeitakin ongelmia (looginen päättely). Herkkyys tulee mm. ilmi eleissä, joissa jalka-osiossa se hidastaa ja kieltäytyy tulemasta, koska se ei ymmärrä elettä. Suurella osalla koirista epätietoisuus ei juurikaan vaikuta vauhtiin eikä aiheita kieltäytymistä. Tunnollisuus-piirteen olemassa olosta keskustellaan vielä eläimillä, mutta uskon että toisilla koirilla tämä piirre näkyy voimakkaana, kuten esim. Ihkulla.

 

YKSITTÄISET OSA-ALUEET

ITSEHILLINTÄ

 

KOIRASI KÄYTTÄYTYMINEN OSIOSSA: Ihkulla on erinomainen itsehillintä ja impulssikontrolli sylinteritestissä. Sylinteritestissä koira toimii siten, kuin se juuri oppi edellisessä osiossa, (nami otetaan avoimesta päästä) eikä palkkio näköärsykkeenä häiritse koiraa. Aikaisemmissa tutkimuksissa koirilla sylinteritestin onnistumisprosentti on ollut keskimäärin 79% ja susilla 77% – Ihkulla tämä oli 100%.

 

ELEET

KOIRASI KÄYTTÄYTYMINEN OSIOSSA: Ihku ymmärsi ihmisen eleitä keskimäärin hyvin saaden 73% oikein. Vaikein osio koiralle oli selkeästi alku, ja sen oli hankala päästä juonesta kiinni. Myös jalka-ele oli sille erittäin vaikea, eikä se halua tehdä valintaa, koska se ei tajua elettä. Helpointa oli katse ja käsiele, jossa mukana kehon käännös.

 

ONGELMANRATKAISU – V-AITA

KOIRASI KÄYTTÄYTYMINEN OSIOSSA: Tehtävä tuotti hieman vaikeuksia Ihkulle, mutta koira ratkaisi sen 3 min määräajan puitteissa (91 sekunnissa). Koira pyytää apua ihmisiltä, mutta ratkaisee tehtävän lopulta itse.

 

ONGELMANRATKAISU – MAHDOTON TEHTÄVÄ

KOIRASI KÄYTTÄYTYMINEN OSIOSSA: Ihku pyrkii ratkaisemaan mahdottoman tehtävän lähes pelkästään ihmisiltä apua pyytäen (73% ajasta). Koiralla on käytössä tässä vain yksi strategia ratkaista ongelma. Pienen hetken (19% ajasta) koira yrittää laatikkoa itse auki. 8 % koira tekee muuta, eli hylkää hetkeksi rasian.

 

LOOGINEN PÄÄTTELY

KOIRASI KÄYTTÄYTYMINEN OSIOSSA: Ihku ymmärtää selvästi loogisen päättelyn tehtävän. Se tarkoittaa, että koirasi ymmärtää ongelman ja ilmiön sen takana. Tällaisen kyvyn omaava koira pystyy uudessa tilanteessa ratkaisemaan ongelmia, vaikka ei ole niitä aikaisemmin kohdannut. Koirasta riippuen, saattaa olla, että tällainen koira turhautuu helppoihin harjoituksiin (ei ehkä koske bordercollieta). Koira saattaa myös oppia keskimääräistä nopeammin.

 

VIHJE VAI OMA PÄÄTTELY (HUIJAUS)

KOIRASI KÄYTTÄYTYMINEN OSIOSSA: Ihkua ei hämätty tässä tehtävässä ”väärillä” testaajan vihjeillä, vaan se päätteli itse näkemänsä perusteella missä palkkio on, eikä antanut osoitusten häiritä. Suurin osa koirista ei seuraa testaajan väärää vihjettä, vaan menee sinne, minne namin näki menevän.

 

MUISTI

KOIRASI KÄYTTÄYTYMINEN OSIOSSA: Ihku muisti oikein kolme (1min, 1min30s, ja 2min 30s) aikaa neljästä (1min, 1min30s, 2min ja 2min 30s) mikä on erittäin hyvä suoritus. Testi vaatii paitsi hyvää muistia myös kykyä keskittyä ja kykyä odottaa. Ihkun odotus on 6

 

hyvin rauhallinen ja levollinen, pientä vinkumista lukuunottamatta. Muisti on yksi oppimisen tärkeimpiä edellytyksiä. Keskimäärin koirat muistavat tässä tehtävässä 2 aikaa oikein.

 

SOSIAALINEN OPPIMINEN

KOIRASI KÄYTTÄYTYMINEN OSIOSSA: Ihku ei paina (tai selkeästi osoita) oikeaa nappulaa 3 min kuluessa. Koira odottaa testaajan / ohjaajan apua tilanteeseen, eikä innostu itse yrittämään tehtävän ratkaisua.

 

AKTIIVISUUS

KOIRASI KÄYTTÄYTYMINEN OSIOSSA: Koirasi aktiivisuus testissä oli 30. Tietokannassa voit verrata koirasi aktiivisuutta saman rotuisten sekä kaikkien rotujen yhteenlaskettuun keskiarvoon.

 

SUHTAUTUMINEN VIERAASEEN IHMISEEN – ARKUUS-ROHKEUS

KOIRASI KÄYTTÄYTYMINEN OSIOSSA: Ihku suhtautuu testin alussa vieraaseen ihmiseen ylitsepursuavan ystävällisesti ja avoimesti – koira on hyvin avoin ja sosiaalinen vieraita ihmisiä kohtaan.

 

TILAAN TUTUSTUMINEN – ARKUUS-ROHKEUS

KOIRASI KÄYTTÄYTYMINEN OSIOSSA: Ihku on testin alussa rauhallinen, ja irti päästessään tutustuu jonkin verran tilaan, lähinnä kävellen. Se ei osoita testissä pelokkuutta mitään osiota tai välinettä kohtaan.

 

Videolinkkejä Ihkusta:

Agilitykisoista 11/2021:

https://youtu.be/7OmbwsP9jng

Agilitytreeneistä 11/2021

https://youtu.be/hgyRP3vSh9o

Ihku ihan ensimmäisissa hakutreeneissään lokakuussa 2021 3-vuotiaana:

https://youtu.be/3VNlwLWGMmI